söndag, april 15

Pluggtips och studiteknik

Jag har aldrig haft särskilt svårt för skolan, alltid haft väldigt lätt för alla ämnen, men nu i högstadiet så finns det alltid högre att satsa på, alltså.. Det är ju en jävla skillnad mellan mellanstadiet och högstadiet, för det första så betygsattes man ju inte på samma sätt. Man gjorde antingen bra ifrån sig eller mindre bra ifrån sig, men som sagt nu i högstadiet så finns det ju högre grader att satsa på än just E, som man fick nere i mellanstadiet om man säger så. Jag har alltid satsat väldigt mycket på skolan och värderat den väldigt högt, och gör det självklart fortfarande eftersom att det är skolan som formar min framtid lixom, speciellt grundskolan och sådär för det är ju med de betygen som man kommer vidare till olika gymnasieskolor osv. Visst så är skolan grymt tråkig väldigt ofta, och det kan till och med göra en deprimerad att gå till skolan ibland, så är det för mig också. Men man måste försöka att se det positiva i skolan, vafan hade du gjort utan den? Så ta vara på skolan och den stora chansen som du faktiskt får där, det är jätte viktigt!

Jag tänkte i det här inlägget skriva lita grejer som jag brukar använda mig av, och grejer som jag gör för att lära mig så mycket som möjligt och vad jag gör för att nå så höga betyg som möjligt.

Under lektionerna
1. Anteckna
Under genomgångar på lektioner så får du alltid en massa information som är jätte viktig, och som kanske inte står i böcker eller liknande senare när du pluggar hemma, därför är det bra att skriva ner den viktiga informationen som du hör på lektionerna, då kan du repetera det när du kommer hem igen, och så sitter det sen, så har du fått jättemycket viktigt information, och kanske inte behöver råplugga sen, så köp dig en anteckningsbok, it's worth it!
2. Lämna mobilen i skåpet
Nu för tiden så är de flesta mobiler som en liten dator, du är alltid uppkopplad. Till facebook, skype, msn osv. Folk kan alltid nå dig lite var stans, det skapar självklart okoncentration. Lämna mobilen i skåpet eller helt avstängd i fickan för att slippa bli distraherad utav massa surrande i fickan från sms, eller en ny händelse från facebook.
3. Koncentration
Har du som jag, en jävligt pratig klass? Eller kompisar som snackar 24/7? (No offense guys, I fucking love you) Då är det jävligt svårt att koncentrera sig på lektionerna. Ge dig aldrig i en diskussion eller konversation, för det är oftast väldigt svårt att få tillbaka koncentrationen igen. Stäng ute allting och fokusera på arbetet du har framför dig. Prata om annat kan ni göra på rasterna. Ibland kan det vara sjukt svårt att koncentrera sig på vad man läser. Man läser en hel sida i en bok, men sedan så kommer man inte ihåg ett skit om vad man har läst för att man suttit och tänk på annat. Man läser om sidan, och samma sak händer igen. Det är för att man är så sjukt uttråkad. Då måste du lura hjärnan att det du läser är roligt! Vad är det du läser bra för? Vad har det för effekt på samhället? Lixom, lura dig själv att det är så jävla intressant så att du inte kan få nog utav det, du måste läsa mer. Som när du köpt en skvaller tidning full utav en massa dirty secrets, ungefär så. Foolk yourself, it's good for you :3

Hemma
1. Gå igenom det du lärt dig
Vad har du gått igenom idag på lektionerna? Vad har du lärt dig? Gå igenom dagens anteckningar eller funderingar och se om du kommer fram till någonting.
2. Gör det nu, och inte sen
"Jag orkar inte just nu, jag gör det om en timme" Nej, det kommer du inte göra, du kommer säga den där meningen till dig själv tills det är för sent och du är för trött för att plugga. Gör det du måste direkt när du får tid, direkt när du kommer hem från skolan, eller när du sitter på bussen, eller väntar på att din träning ska börja. Det finns så mycket tid till att plugga, vi tar bara inte vara på den.
3. Plugga med måtta
Sätt dig inte och läs i en bok flera timmar i streck om någonting som du egentligen inte tycker är så intressant. Du kommer förlora fokusen rätt så snabbt och informationen som du läser komma komma ut ur hjärnan lika snabbt som den kom in i hjärnan. Plugga på det du måste, skriv upp lite frågor på ett papper om det du läst och besvara sedan dem eller om det finns frågor i boken, se om du kan besvara dem utan att gå bak i boken och kolla efter svaret.
3. Dela upp pluggandet
Säg att du har 3 ämnen som du måste plugga på en dag. Börja med det första ämnet och ta det lugnt, stressa inte eller råplugga inte. Plugga klart det första ämnet och ta sedan en paus, unna dig någonting. Kanske en skål med glass, ett glas med cola, eller en liten sittning ute i solen och få massa nyttiga vitaminer och sätt dig sedan och plugga med nästa ämne. Det är viktigt med pauser så att man får lite energi för att orka plugga nästa ämne, ingen orkar sitta och plugga i flera timmar.
4. Stäng av dig från sociala medier
Koppla bort allt vad socialt heter. Bort med mobilen, stäng av den eller säg åt alla att du pluggar och inte kan smsa eller prata. Stäng av datorn om du inte behöver den för att hitta information eller skriva en uppsats eller dylikt på den, men logga inte in på facebook, eller börja kolla bloggar eller liknande, då är det jätte svårt att hitta koncentrationen och fokusen igen. Sätt inte heller på tv'n heller, vad som helst kan bli roligare att kolla på än att sitta och plugga. Va fokuserad på det du gör, bort med allt socialt.
5. Gör ett schema
I början på varje vecka så skriver du upp ett schema på allting du måste göra. Alltså.. Måndag: Matte, Fysik Tisdag: Svenska, Matte osv. Då har du någonting att följa och du vet varje dag vad det är du har att plugga på så att du förbereder dig psykiskt på vad det är du ska arbeta med. Då blir det också lättare att ha koll på allting du gör, så att du inte står där och inte vet vad du ska göra eller vad du har gjort.
6. Plugga hellre mycket men sällan, än lite och ofta.
Personligen så tycker jag att det är skönare att veta att allting är gjort. Plugga hellre mycket men sällan än lite och ofta. Alltså, istället för att plugga lite utav ett ämne varje dag, sprida ut det lite över dagarna så pluggar jag hellre allting, alltså mycket på en dag så får jag det gjort, istället för att sprida ut det och veta att det inte riktigt är klart än. Då slipper jag plugga varje dag, utan jag kan ta en dag ledigt lixom.
7. Bli klar i tid
Om du vet att du har ett prov snart så plugga i tid så att du är säker på det du ska arbeta med i tid istället för att sitta där i sista minuten och råplugga, det är inte mycket som hjärnan snappar upp i det läget. Eller om du har en inlämning som ska vara inlämnad om 3 veckor, börja med den redan när du fått uppgiften, du behöver inte göra klart den direkt, men du kan iallafall börja på den. Istället för att rafsa ihop något dagen innan och hoppas på att man inte får F. Det är så skönt att veta att man är i fas och att man faktiskt kommer få E eller högre på sin uppgift.

Det här var mina pluggtips, hoppas att jag hjälpte någon själv där ute som är lost i pluggvärlden! You're not alone, jag har också dagar där allting känns åt helvete och pluggningen inte alls funkar.
Enjoy!


/ Sυρєямaη ♥

1 kommentar: